Tuesday, June 09, 2009

cha cha cha

1. Tepung gandum, air campur SEDIKIT garam, pewarna.
2. Gulingkan doh sampai leper.
3. Potong halus-halus ke dalam pinggan berisi tepung. Ini bagi mengelakkan cebisan doh tadi daripada menjadi mesra kembali.
4. Tapiskan doh yang telah terpotong tadi daripada tepung berlebihan.
5. Hasilnya, doh-belum-masak-yang-telah-dipotong-halus-halus. Mama cakap biasanya yang kita beli dekat kedai tu diorang jemur kat matahari, kasi kering. Tapi kalau tak ada matahari, masukkan terus ke dalam kuah yang mendidih (lihat kandungan kuah di bawah)
6. Didihkan, dalam periuk: santan cair, gula melaka/gula perang (hnedy cukr), daun pandan, biji sagu, ubi (kentang-brambory, keledek-sladke brambory, keladi, seeloknya, masak dulu ubi-ubi ni :D ). Pastu, dah menggelegak, masukkanlah doh yang warna-warni tadi.
7. Ta da! (Oops. Termansuhkan gambar. Anggap maknanan dah masuk perut. :D)

-----
Sungguh, bagaimana harus kukawal kadar pemakanan? Sesungguhnya cuti-cuti begini, makin rancak aktiviti dapur di Narodni Trida. (Mengurangkan tekanan harian melalui aktiviti-aktiviti bukan kedoktoran).

6 comments:

earth angel said...

mau!mau!mau!

miss you lah nora the dora explorer.setiap kali tgk dora the explorer teringt nora.sekarang name bru nora:nora dora the explorer.hehe

neneknora said...

:P
name manje... tetap manje...
wee~ hehehe...
rindu u also!
i saw your sushi... boleh tempah dari czech? pastu, u tempah bubur cha cha dari sana :P hihihi

earth angel said...

waaa!!mau2..bole buat cha cha dance lg tuh!hahah
sushi manje x sedap la..xla sedap sgt tp cukup la nak buat sushi king bankrup.hahah

neneknora said...

ngahahahaha...
sungguh meRENDAH DIRI kamuuuuu :P

Syamira Zaki said...

waaaaa....
jijimon!!
trujaa!! =D
u kne msk utk i satu hari nnt ;) hik3

neneknora said...

insyaAllah :D
hihihi..
akan dtg: resipi tiramisu... non-alcoholic

pantai timur

 Bismillah One part down, Alhamdulillah. It has been a humbling ride, and I was surprised, when H said, she would do it all again. At that p...